Sekspop van TPE of siliconen?

Bij de productie van sekspoppen wordt veelal gebruik gemaakt van TPE (thermoplastic elastomer) of siliconen. TPE en siliconen hebben vergelijkbare eigenschappen, maar er zijn ook verschillen tussen beide materialen. In dit artikel staan we stil bij de verschillen tussen TPE en siliconen, en waarom er bij Dutchdoll specifiek gekozen wordt voor TPE in plaats van siliconen.

Wat is thermoplastisch elastomer (TPE)?

Thermoplastisch elastomer (TPE) is een combinatie van rubber en kunststof. TPE is bij kamertemperatuur elastisch, zoals bij elastiek. Producten die gemaakt worden van TPE zijn (fop)spenen, zachte telefoon- en tablethoesjes, speelgoed en steunzolen.

Kenmerkende eigenschappen van TPE’s:

 • Rubberachtig en zacht materiaal
 • Flexibel
 • Behoudt eigenschappen bij kamertemperatuur
 • Matige bestendigheid tegen weersinvloeden en chemicaliën
 • Hoge elasticiteit
 • Kan worden gerecycled

De productie van TPE is veel efficiënter dan bij siliconen. Hierdoor is een sekspop van TPE veel betaalbaarder dan een sekspop van siliconen. TPE’s worden verwerkt door middel van een spuitgietproces. Bij flinke verhitting wordt TPE zacht waardoor het gemakkelijk in een andere vorm te persen is. Na afkoeling behoudt TPE zijn nieuwe vorm.

Wat zijn siliconen?

Siliconen is een synthetische stof dat bestaat uit een combinatie van silicium-, koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. Het materiaal wordt gebruikt in verschillende producten zoals sommige soorten lijm en kit, (fok)spenen, speelgoed en bakvormen. Kenmerkende eigenschappen van siliconen:

 • Slechte warmtegeleiding
 • Goede bestendigheid tegen extreme kou en hitte (-38°C tot 177°C)
 • Bestendigheid tegen de inwerking van oliën, oplosmiddelen en andere chemicaliën
 • Goede bestendigheid tegen uv-licht
 • Niet recyclebaar

Siliconen hebben een goede reputatie wat betreft veiligheid en duurzaamheid. Veel Nederlandse en buitenlandse webshops claimen siliconen sekspoppen te verkopen. In werkelijkheid gaat het vaak om poppen van thermoplastisch elastomeer (TPE). TPE’s worden echter van andere chemische stoffen gemaakt dan siliconen. TPE’s versus siliconen: een overzicht TPE’s en siliconen zijn beide zachte en flexibele materialen. Toch bieden beide materiaal ten opzichte van elkaar enkele voordelen. Hieronder een opsomming van de voor- en nadelen van zowel TPE’s als siliconen.

TPESiliconen
HuidZachter en realistischerStijver en plakkeriger
PrijsGoedkoperDuurder (v.a. € 4.000)
FlexibiliteitErg flexibel; gemakkelijker te hanterenMinder flexibel
TemperatuurbereikNiet bestendig tegen extreme hitte (niet hoger dan 40°C)Blootstelling aan extreme temperaturen is mogelijk (-38°C °C)
VerdraagzaamheidHypoallergeenHypoallergeen
DuurzaamheidLagerHoog
Bestendigheid tegen vlekkenLaag tot middenMidden tot hoog
PoreusheidMeer poreusMinder poreus
WarmtegeleidingGoed; neemt gemakkelijk lichaamstemperatuur aanSlechte warmtegeleiding
RecyclebaarRecyclebaarNiet-recyclebaar
Bewegende borsten en billenJaNee

Siliconen of TPE: wat is beter?

Bij Dutchdoll hebben wij specifiek gekozen voor het gebruik van TPE’s in plaats van siliconen. Naast het feit dat een sekspop van TPE goedkoper en efficiënter te produceren is, is de huid van een sekspop van TPE zachter en meer realistisch. Ook is een sekspop van TPE meer flexibel dan een sekspop van siliconen, waardoor de pop gemakkelijker te hanteren is en in verschillende posities gezet kan worden.

Bij Dutchdoll maken we gebruik van een speciale mix TPE. Deze bijzondere TPE-samenstelling garandeert een zeer luxe uitstraling, uitstekende kwaliteit en een hoge mate van realisme tegen een zeer betaalbare prijs.